Rusové měli Skripalovy v hledáčku několik let. A testovali otravu, píší Britové Stoltenbergovi

ČTK

luš

Ruské tajné služby sledovaly bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru přinejmenším posledních pět let. Vyplývá to z dopisu, který britský poradce pro národní bezpečnost Mark Sedwill zaslal generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi a který dnes britské úřady zveřejnily. V dopise se rovněž píše, že Rusové v minulosti testovali, zda je možné někoho otrávit, pokud se nervově paralytická látka nanese na dveřní kliku. Skripalovi byli podle britských úřadů zřejmě otráveni u vchodových dveří.

Podle dokumentu s dnešním datem, jehož zveřejnění britské listy označují za neobvyklý krok, se ruské tajné služby zajímaly o Sergeje a Juliji Skripalovy už v roce 2013, kdy se kybernetičtí odborníci ruské vojenské rozvědky GRU zaměřili na jejich e-mailové schránky.

Informaci, že Skripalovi byli sledováni nejméně od roku 2013, dnes ruský velvyslanec v Londýně Alexandr Jakovenko označil za "velké překvapení". "Pokud (je) někdo špehoval, proč si na to britské tajné služby nestěžovaly?" položil otázku velvyslanec, podle kterého si jinak Britové vždycky stěžují, "když se něco pokazí".

sinfin.digital