Šance na znovuzvolení pohasly. „Je po všem. Obětovali mě,“ stýská si katalánský expremiér

ČTK

luš

Někdejší katalánský premiér Carles Puigdemont je přesvědčen, že šance na jeho znovuzvolení pohasly. Španělská média dnes citovala jeho zprávy adresované jednomu z exministrů, v nichž píše, že „je po všem“ a separatisté jej „obětovali“. Puigdemont, který oficiálně zůstává jediným kandidátem na katalánského premiéra, v reakci na jejich zveřejnění uvedl, že dal najevo pochybnost, ale kandidaturu nevzdává. Jeho plánovanou úterní volbu kvůli možným právním dopadům předseda parlamentu odložil na neurčito.

Úterní rozhodnutí předsedy Rogera Torrenta nezahájit volbu kandidáta ukrývajícího se před španělskými úřady v Belgii vneslo do dosud jednotných řad separatistických stran rozkol. Zatímco Puigdemontova koalice Společně pro Katalánsko (JXCat) spolu s radikální levicí CUP trvala na uskutečnění volby, kterou předběžným opatřením de facto zakázal ústavní soud, Torrentova Republikánská levice Katalánska (ERC) se postavila za rozhodnutí předsedy parlamentu.

„Naši nás obětovali, přinejmenším mě,“ napsal Puigdemont v textové zprávě jednomu z exministrů pobývajících rovněž v Belgii Antonimu Comínovi. „Vy můžete být ministry (doufám a chci), ale já už jsem obětován, jak to navrhl (poslanec ERC Jordi) Tardá,“ dodal expremiér s odkazem na pondělní prohlášení tohoto politika, který navrhl hledání jiného premiérského kandidáta.

Zprávy zveřejněné původně televizní stanicí TeleCinco přejala většina španělských médií a jejich autentičnost později nepřímo potvrdili oba politici. Puigdemont v nich dále píše, že „je po všem“ a že španělská vláda zvítězila. Politik obviněný španělskými úřady ze vzpoury kvůli jednostrannému vyhlášení katalánské nezávislosti se prý nyní soustředí na vlastní obhajobu. Zda se hodlá vrátit do vlasti, to ve zveřejněných zprávách neuvedl.

sinfin.digital