Saúdové surově mučí zadržené aktivistky, které bojovaly za právo řídit auto, tvrdí jejich rodiny

Pavel Novotný

Provinila se tím, že chce řídit auto. A ve třiceti letech rozhodovat sama o vlastním osudu. Jejím problémem je, že žije v Saúdské Arábii. Navíc v době, kdy v zemi fakticky vládne korunní princ Mohamed bin Salmán, který nesnese jiný názor. Sedí ve vězení, kde jí dozorci i tehdejší princovi spojenci několik měsíců mučili, sexuálně zneužívali a ponižovali. Navzdory místním sociálním normám. Jmenuje se Ludžajn Haslúlová a už o ní ví celý svět.

„(Loni) patnáctého května jsem dostala od rodičů zprávy, že Ludžajn byla zatčena přímo v jejich rijádském domě, kde tehdy žila. Byla jsem v šoku. Zmatená. Vždyť měl už brzy přestat platit zákon zakazující Saúdkám řízení automobilu,“ píše ve sloupku pro americký list The New York Times Alia Haslúlová. Tedy sestra známé saúdskoarabské aktivistky Ludžajn, která byla už před loňským jarem několikrát zadržena a načas i uvězněna proto, že bojovala za své svobody - kromě jiného právo usednout za volant vlastního vozu...

Když (předloni v červnu) nastoupil k moci korunní princ Mohamed bin Salmán známý i pod zkratkou MBS, saúdským liberálům (a liberálkám) svitla naděje. Mladý lídr ohlásil ekonomické i společenské reformy. A povolil ženám šoférovat. Postupně jeho lidé začali uvolňovat rovněž tzv. poručnický systém, podle kterého má každá poddaná bohaté pouštní monarchie svého mužského dohlížitele, obvykle manžela, či příbuzného. A ten jí také musí oficiálně povolit sňatek, rozvod nebo třeba jen i cestu za příbuznými, či založení účtu.

Blízký východ se podobá Evropě 19. století. Nevidím ale prostor pro stabilizaci, říká sociolog

sinfin.digital