Saúdská Arábie kontra Írán: Kde jsou na tom ženy hůř a proč je důležitý rok 2030?

Pavel Novotný

Jako kočka a pes. Saúdská Arábie a Írán. Konzervativní sunnitská monarchie a šíitská teokratická republika. Arabové a Peršané. O vliv na Blízkém východě bojují i v mediálním prostoru: právě teď se jejich propagandisté dohadují, která ze zemí lépe využívá (potlačený) potenciál vlastních žen. Jak Írán, tak Saúdská Arábie přitom patří k těm zemím, kde ženy svobodami rozhodně neoplývají.

Mimochodem, obě země zavedly prohibici. A obě vykonávají trest smrti dokonce i veřejně, i když samozřejmě ne pravidelně. Jak se tedy daří obyvatelkám patriarchální absolutistické monarchie a postrevoluční teokratické republiky s prvky demokracie?

Svoboda? Saúdští poručníci, íránská diskriminace

Každá Saúdka musí mít poručníka – obvykle je jím otec, bratr, manžel nebo jiný příbuzný. Tento systém vychází ze zvykového práva, nikoli psaného zákona. Saúdky potřebují poručníkův souhlas k cestě do zahraničí, sňatku, rozvodu i dalším právním krokům. Od loňska ovšem mohou ženy samy rozhodnout třeba o tom, zda podstoupí operaci, přijme zaměstnání nebo nastoupí na univerzitu.

Írán se mstí Trumpovi za vypovězení dohody. Otevřel jadernou továrnu, kterou roky nevyužíval

sinfin.digital