Saúdská Arábie platí bojovníkům Al-Káidy za pomoc ve válce v Jemenu, tvrdí AP

ČTK

luš

Mezinárodní koalice vedená Saúdskou Arábií, která od roku 2015 pomáhá jemenské vládě v boji proti šíitským povstalcům a kterou podporují i Spojené státy, využívá bojovníků teroristické organizace Al-Káida. Některé z nich podle agentury AP rekrutuje do svých oddílů pro boj proti šíitským povstalcům a platí jim i za to, že opustí ovládané území. O něm pak velitelé koalice prohlašují, že ho osvobodili v rámci boje proti terorismu. Podle AP o těchto praktikách dobře vědí i někteří američtí činitelé.

AP svá tvrzení, o nichž dnes přinesla podrobnou zprávu, zakládá na rozhovorech s dvěma desítkami jemenských státních zaměstnanců, vojenských velitelů, kmenových vůdců i několika členů Al-Káidy. Většina z nich hovořila anonymně z obavy o svou bezpečnost.

„Raději se spojíme s ďáblem, abychom porazili Húsíe (šíitské povstalce),“ odpověděli prý poradci guvernéra provincie Táizz, když velitele vládních jednotek upozorňoval na to, že ve vládních jednotkách jsou bojovníci Al-Káidy. Tato teroristická skupina prosazuje radikální výklad sunnitské větve islámu, takže jejími nepřáteli jsou šíité.

Smrtící migrační trasa, kterou svět ignoruje. Ve válkou zmítaném Jemenu běženci zažívají peklo

sinfin.digital