Šedá eminence, kterou Kreml používá na špinavou práci. Smrt „šéfkuchaře“ Putina zabolí

Není asi úplně běžné, pokud zprávy o smrti nějakého kuchaře plní stránky novin v celé zemi. V případě Jevgenije Prigožina ale něco takového nepřekvapuje. Jediným důvodem je, že jeho role je daleko širší, byť se oficiální místa snaží předstírat opak.

Když před časem ruský ministr obrany Sergej Šojgu jednal v Moskvě o podpoře generála Chalífy Haftara, nechyběl ani Jevgenij Prigožin. To je samo o sobě velmi zvláštní, protože nejde o osobu, která by měla v rámci ruské diplomacie či armády jakoukoli funkci, a přitom byl Prigožin přítomen po celou dobu rozhovorů. Oficiální Kreml se pak snad ani příliš nesnažil zakrývat, že Prigožin na místě skutečně byl. Ovšem vysvětlení, že předmětem rozhovorů bylo zajištění cateringu, nevyznělo, mírně řečeno, příliš přesvědčivě.

O něco později pak vydala agentura Bloomberg zprávu, že žoldnéři z tzv. Wagnerovy soukromé vojenské společnosti, která je tradičně s Prigožinem spojována, se objevili na bojištích v této severoafrické zemi. Moskva nepokrytě podporuje Haftara proti vládě v Tripolisu, která je zákonným zástupcem Libye v OSN. Jenže jedna věc je někomu vyjadřovat slovní podporu a jiná vystoupit vojensky na jeho straně.  

Bývalý boxer při výslechu zmrzačil ženu a zabil dva muže. Po revoluci ale Picha rehabilitovali

sinfin.digital