Šéf MI5 varuje: Evropa čelí intenzivní hrozbě terorismu IS, Rusko šíří falešné zprávy

ČTK, raz

Evropa čelí intenzivní a neutuchající teroristické hrozbě ze strany organizace Islámský stát, která přišla o svá území na Blízkém východě. V projevu na setkání vedoucích představitelů evropských bezpečnostních služeb v Berlíně to dnes řekl šéf britské kontrarozvědky MI5 Andrew Parker. Ruskou vládu zároveň označil za hlavního protagonistu snah oslabit prostřednictvím dezinformačních kampaní evropské demokracie. Moskvě podle Parkera hrozí mezinárodní izolace.

V souvislosti s březnovou otravou bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury šéf MI5 prohlásil, že Kreml se dopustil "flagrantního porušování mezinárodního práva". Londýn tvrdí, že za incident je zodpovědná Moskva, která to popírá.

4942925:article:true:true:true

Evropské tajné služby jsou podle Parkera nyní nuceny spolupracovat v boji proti terorismu a hrozbám z Ruska více než kdy dříve. Nadcházející odchod Británie z Evropské unie na tom nesmí nic změnit, dodal Parker v proslovu, který byl podle agentury AFP prvním veřejným zahraničním projevem úřadujícího šéfa MI5.

sinfin.digital