Šéf SPD volá po zdanění bohatých. Svobodní milionáři by měli odevzdat půlku peněz státu

Boj o vyšší zdanění nejbohatších, další kolo. Tak by se dal nazvat návrh nového spolupředsedy německých sociálních demokratů Waltera Borjanse. Šéf strany, která je v Německu součástí vládní koalice, by z každého eura nechal boháčům jen padesát centů. A navíc by zavedl vyšší daň z dědictví.

Walter Borjans přitom není žádný ekonomický „neumětel“, ale vystudovaný ekonom, který byl mezi lety 2010 až 2017 ministrem financí ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Letos 6. prosince pak byl zvolen jedním ze svou spolupředsedů německé sociální demokracie (SPD). A jeho program? Hned na začátku dal všem spolustraníkům i voličům jasně najevo, kam by měla nejen SPD, ale možná i ostatní sociálně-demokratické strany v Evropě vlastně směřovat. Novým programem sociální demokracie mát být snaha o vyšší zdanění bohatých.

„Kdo jako singl vydělává ročně 750 000 euro (19,2 milionu korun), nestane se chudým, když bude muset polovinu svých příjmů odevzdat na financování celé naší společnosti,“ řekl Borjans v rozhovoru pro RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

Vedle padesátiprocentního zdanění těch nejbohatších obyvatel Německa navrhuje i zrušení podnikatelských výjimek pro dědickou daň. Jestliže někdo v Německu zdědí firmu a několik let ji v daném oboru dále provozuje, na rozdíl od běžného dědictví se dědické dani prakticky vyhne. Hospodářská komora tuto výhodu pro dědice firem obhajuje snahou o zachování pracovních míst. Borjan by ale výjimku odstranil. „Neexistuje jediný důvod, proč by nemělo být vysoké dědictví zdaněno. A platí to pro zděděné společnosti,“ uvedl Borjans.

Česká města a obce jsou mnohem starší, než se dosud předpokládalo, tvrdí přelomová studie

sinfin.digital