Šéfka německých populistů odmítá vést stranu do voleb. V AfD tím otevírá dveře radikálům

Lucie Bednárová

Předsedkyně protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petry odmítla pozici číslo jedna na kandidátce strany do parlamentních voleb, které se ve Spolkové republice konají v září. Komentátoři označují její překvapivý krok za taktický, zároveň ale dodávají, že tím může svou stranu poškodit. Krajně pravicová AfD, která se dnes schází na víkendovém sjezdu v Kolíně nad Rýnem, je dlouhodobě rozhádaná a její preference u voličů klesají. Rozhodnutí Petry mohou využít i radikální frakce uvnitř strany a posunout partaj více doprava.

„Objevují se spekulace, že Frauke Petry odstoupila z čela kandidátky pro zářijové volby do Spolkového sněmu kvůli tomu, aby předešla své porážce. Dalším důvodem mohlo být i to, že se nechtěla dělit o pozici s dalšími kandidáty. Její dlouhodobou ambicí bylo, aby byla jediným lídrem strany, ale to se jí nedařilo prosadit,“ řekl INFO.CZ analytik Ústavu mezinárodní vztahů Jakub Eberle.

Šéfka krajně pravicové populistické Alternativy pro Německo (AfD), která se dlouhodobě profiluje jako protiimigračně zaměřená partaj, oznámila, že odmítá vést svou stranu do voleb, na sociálních sítích. Ve videu, které za tímto účelem natočila, dodala, že se nechce podílet ani na činnosti užšího volebního týmu.

Schapiro: V Bílém domě za Trumpa vládne chaos, je nepředvídatelný. Válka je možnost

sinfin.digital