Separatisté z jihu Jemenu se nečekaně hlásí o slovo, země se propadá do ještě hlubšího chaosu

Pavel Novotný

Jsou tu už desetiletí, teď se ale přihlásili o slovo. A dost nahlas. Separatisté z jihu Jemenu, kteří mají za to, že jim bude lépe bez šíitů ze severu i dalších obyvatel příslovečně chudé země. Jestli byla dosud občanská válka na jihu Arabského poloostrova Evropanům sotva srozumitelná, teď je ještě složitější. Přesto je možné, že vystoupení pozapomenutých separatistů nakonec přispěje k rozuzlení, i když ne takovému, jaké by si přálo mezinárodní společenství.

Tuto sobotu ovládli prezidentský palác a posléze i celé jemenské město Aden překvapiví dobyvatelé. Jde totiž o separatisty usilující o odtržení jihu země, kteří ale dosud bojovali po boku mezinárodně uznané a Saúdskou Arábií podporované vlády proti šíitským rebelům, které podporuje Írán. Nabízíme odpovědi na základní otázky jinak velice složité situace na bojišti jemenské občanské války.

Kdo jsou tito separatisté?

Starší čtenář si snad vzpomene na Jemenskou lidovou demokratickou republiku. Tedy strategicky významný sovětský satelit na jihu země s hlavním městem v Adenu, který měl v Moskvě hospodářskou i politickou podporu. S koncem studené války došlo ke sloučení obou jemenských států (1990) s rozdílnou minulostí – jih býval nejprve britskou, pak fakticky sovětskou kolonií, sever vydržel jako království, aby se v roce 1962 stal republikou.

„Boží pomocníci“ jsou stále nebezpečnější. Kde vzali jemenští povstalci moderní zbraně?

sinfin.digital