Setkání s Kimem je připraveno, tvrdí Trump. Klidně by ho pozval i do USA

ČTK

lup

Americký prezident Donald Trump chce pozvat severokorejského vůdce Kim Čong-una do Spojených států, pokud nadcházející summit s KLDR dobře dopadne. Po dnešním jednání s japonským premiérem Šinzóem Abem v Bílém domě Trump také prohlásil, že je možné, že s Kimem 12. června v Singapuru podepíše mírovou smlouvu o oficiálním ukončení korejské války z 50. let minulého století. Konflikt dosud nebyl uzavřen mírovou smlouvou, ale jen příměřím.

"Může se to stát, můžeme smlouvu podepsat," řekl Trump s tím, že by to byla ta snadnější část cesty k normalizaci vztahů.

Americký prezident vzhledem k nynějšímu vstřícnému přístup KLDR nedávno prohlásil, že vůči Pchjongjangu nebude používat termín "maximální tlak". "Pokud po jednání s Kimem použiju frázi ´maximální tlak´, tak jednání dobře nešlo," řekl dnes s tím, že v případě špatného směřování summitu je připraven od jednacího stolu odejít.

Trump během diskuze s Abem řekl, že zatím není možné sankce proti KLDR uvolnit, takový vývoj podmiňuje konkrétními kroky ze strany Severní Koreje. Na tiskové konferenci pak ocenil pomoc Jižní Koreje a Číny, které podle něj mají na uklidnění situace na Korejském poloostrově velký podíl.

Trump zvolil hřiště pro demonstraci měkké síly. Proč se s Kimem sejde právě v Singapuru?

sinfin.digital