Sex bez souhlasu je znásilnění. Švédsko v novém zákoně stanovuje pravidla pro pohlavní styk

luš

Švédský parlament tento týden schválil nový zákon, který stanovuje podmínky, za jakých je pohlavní styk za čarou. Pokud dojde k sexu bez výslovného souhlasu – buď verbálního, nebo fyzického – bude od 1. července, kdy zákon vstupuje v platnost, považován za znásilnění, i když se uskutečnil bez výhrůžek či násilí. 

Zákon Švédům ukládá, že se musí přesvědčit, zda má druhá osoba o sex skutečně zájem. „Pokud se chce dotyčný zapojit do sexuálních aktivit s někým, kdo zůstává neaktivní, nebo vysílá nejednoznačné signály, on nebo ona bude muset zjistit, jestli je ta druhá osoba ochotná mít sex,“ stojí dle BBC v zákoně

K prokázání znásilnění už nově nebude zapotřebí doložit, že ke styku došlo za použití násilí či pod vlivem alkoholu. Zákon zároveň zavádí do švédského právního řádu nové trestné činy – znásilnění z nedbalosti a sexuální obtěžování z nedbalosti. „Nedbalost spočívá v tom, že k uskutečnění dané aktivity nebyl získán přímý souhlas,“ vysvětila vláda, která si od nového zákona slibuje, že za znásilnění bude moci být odsouzeno více lidí. Za výše zmíněné činy hrozí až 4 roky vězení.

Zákon prošel parlamentem hladce, hlasovalo pro něj 257 poslanců, proti jich bylo 38. Švédsko se tak zařadilo k jiným evropským zemím, jako jsou Velká Británie a Německo, kde je sex bez souhlasu považován za znásilnění. 

sinfin.digital