Sexuální obtěžování se nevyhýbá ani centru EU. V Bruselu ho zažilo devět z deseti žen, ukázala studie

ekb

Vlna odhalování případů sexuálního obtěžování, která se dostala do centra pozornosti médií během loňského podzimu, neustává ani v novém roce. Jak ukazuje nová studie belgické univerzity v Gentu, ženy se běžně stávají terčem narážek a útoků také v centru institucí EU – nějakou formu sexuálního obtěžování v Bruselu zažilo téměř devět z deseti žen. Informoval o tom server Politico.eu.

Se sexuálním obtěžováním má podle studie zkušenosti 88 procent obyvatelek Bruselu. Polovina z nich v průzkumu uvedla, že obtěžování nebylo pouze slovního charakteru a staly se terčem i fyzického násilí. Jedna ze tří žen se s následky potýká dodnes, uvádí studie.

„Ženy mají jen velmi málo respektu,“ komentuje výsledkem studie státní tajemnice pro rovné příležitosti Bianca Debaetsová, která o vypracování průzkumu požádala. V boji proti sexuálnímu obtěžování by podle ní mohla pomoci nová aplikace, pomocí které by oběti i svědci případy sexuálního obtěžování hlásili.

Že se problém sexuálního obtěžování nevyhýbá ani evropským institucím, ukázal už v říjnu anonymní průzkum serveru Politico.eu. V něm víc než 30 žen i mužů uvedlo, že se v Evropském parlamentu stali oběťmi znásilnění či sexuálního obtěžování.

Jedna z nich se anonymně svěřila s tím, že byla členem Evropského parlamentu znásilněna, nevěděla ale, na koho se obrátit. „Pokud existují nějaké formální procedury, nevím o nich. Cítila jsem se naprosto ztracená,“ popisuje otřesnou zkušenost, která se podle jejího svědectví odehrála v roce 2016. „I když jsem našla nějakou pomoc, jít na policii jsem se bránila,“ dodává.

sinfin.digital