Sílí obavy z manipulace voleb na Ukrajině. Stanné právo může ohrozit i financování země

urm

Stanné právo, o němž dnes po incidentu s ruským námořnictvem bude hlasovat ukrajinský parlament, může mít rozsáhlé dopady pro celou zemi. Na Ukrajině se příští rok mají konat prezidentské volby a opozice se bojí, že stanné právo může vážně ohrozit politickou soutěž. Země je navíc závislá na mezinárodní finanční pomoci, která by se mohla rovněž ocitnout v ohrožení, upozorňuje agentura Bloomberg.

„Zavedení stanného práva bude skvělou příležitostí pro manipulaci s prezidentskými volbami, a pokud to bude nutné, může přinést i určité prvky diktátorství,“ říká místopředsedkyně ukrajinského parlamentu a členka opoziční strany Svépomoc Oksana Syrojidová. Současný prezident Petro Porošenko byl zvolen v roce 2014 a výrazně těžil z tehdejší krize kolem ruské anexe Krymu. Postupně ale ztrácel oblibu a nyní je jeho popularita v zemi nízká. Podle AFP zejména kvůli nedostatečným výsledkům s všudypřítomnou korupcí. 

Porošenkovi příznivci oponují, že stanné právo k odložení březnových prezidentských voleb nepovede. Stejného názoru ovšem není podle agentury Bloomberg Oleh Ljaško, šéf populistické opoziční Radikální strany. Ten na sociální síti Facebook uvedl, že Ukrajina může brzy zažít další „lidové povstání v ulicích“. Lídři opozice navíc upozorňují, že záměr vyhlásit stanné právo byl poměrně uspěchaný. Na dobu 60 dní jej v noci na dnešek navrhla ukrajinská bezpečnostní rada a parlament o tom bude debatovat dnes v 17:00.

Napětí kvůli střelbě u Krymu: Kyjev chystá stanné právo, Moskva mluví o provokaci

sinfin.digital