Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Silné zemětřesení zpustošilo část Japonska. Po sesuvech se pohřešují desítky lidí

Silné zemětřesení zpustošilo část Japonska. Po sesuvech se pohřešují desítky lidí

Nejméně osm lidí nepřežilo silné zemětřesení které dnes brzy ráno místního času zasáhlo jižní část nejsevernějšího japonského ostrova Hokkaidó. Agentura AP s odkazem na místní úřady navíc informuje, že panují obavy, že po sesuvu půdy zůstalo pod zemí pohřbeno přes třicet dalších lidí. Jejich osud ale zatím není známý. Zraněno je kolem 300 lidí.

Zemětřesení o síle 6,7 stupně udeřilo dnes v 03:08 místního času (středa 20:08 SELČ) a jeho epicentrum se nacházelo jihovýchodně od města Sapporo. Otřesy vycházely z hloubky asi 40 kilometrů.

Zemětřesení sice nevyvolalo vlnu cunami, na mnoha místech ale způsobilo sesuvy půdy. Podle agentury DPA se nejvíce lidí po sesuvech pohřešuje ve městě Acuma. Vláda již na pomoc zasaženým oblastem vyslala na 25.000 vojáků.

V důsledku zemětřesení se všech 5,3 milionu obyvatel ostrova Hokkaidó ocitlo bez elektřiny, uvedl japonský deník Asahi šimbun. Podle ministra hospodářství může plné obnovení dodávek trvat i týden. Řada domů byla silně poškozena. Narušena byla také doprava, uzavřena je řada silnic i letiště u města Čitose.

Úřady obyvatele zasažené oblasti varovaly před možnými následnými otřesy. "Často dochází k velkým otřesům, obzvlášť během dvou až tří dnů (po prvním zemětřesení)," uvedl podle agentury AFP zástupce japonského meteorologického ústavu.

Jižní část Japonska v minulých dnech sužoval tajfun Jebi, nejsilnější bouře, která zemi postihla za poslední čtvrtstoletí. Celkem zemřelo 11 lidí a dalších zhruba 470 jich bylo zraněno.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1