Silvestrovské rachejtle prý ničí životní prostředí víc než doprava. Ekologové je chtějí zakázat

Na Silvestra vyletí v Německu do vzduchu tolik polétavého prachu, kolik vyprodukuje veškerá automobilová doprava v zemi za dva měsíce. Tvrdí to alespoň některé organizace na ochranu životního prostředí. Podle nich by se proto měla silvestrovská „kanonáda“ zakázat nejen z bezpečnostních, ale také ekologických a zdravotních důvodů.

Německá organizace „Deutsche Umwelthilfe“ si vytipovala 100 měst, která už dnes vykazují nadlimitní hodnoty výskytu polétavého prachu a vyzvala písemně radní k tomu, aby zvážili zákaz vystřelování rachejtlí na Silvestra. Zhruba polovina oslovených radnic údajně reagovala s tím, že se pokusí rachejtle minimálně omezit, ve dvanácti městech pak už různé občanské iniciativy nechávají lidi podepisovat petice s požadavkem na úplný zákaz.

I když každoročně přibývá aglomerací, které vykazují zábavnou pyrotechniku z historického jádra, zcela zakázat využívání pyrotechniky v celém městském katastru je údajně z legislativních důvodů složité. Ekologové proto doufají, že by k tomuto zákazu mohlo pomoci právě zjištění o škodlivých účincích rachejtlí na lidské zdraví.

„Několik hodin třesku s raketami a zápalnými pumami vyprodukuje tolik jedovatého polétavého prachu jako silniční doprava v celém Německu po dobu dvou měsíců,“ řekl rádiové stanici Deutschlandfunk Jürgen Resch ze spolku „Deutsche Umwelthilfe“. Ačkoliv prodejci pyrotechniky tento údaj, údajně podložený měřením, zpochybňují, řada obyvatel Německa skutečně začíná rachejtle odmítat. „V nedávném reprezentativním průzkumu se 60 % respondentů vyjádřilo pro jejich úplný zákaz,“ tvrdí Resch.

Šéf SPD volá po zdanění bohatých. Svobodní milionáři by měli odevzdat půlku peněz státu

sinfin.digital