Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Sisí má Egypt pevně v rukou. Ve volbách získal 97 procent hlasů, účast ale byla nižší než minule

Sisí má Egypt pevně v rukou. Ve volbách získal 97 procent hlasů, účast ale byla nižší než minule

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí zůstane podle očekávání ve funkci, když stejně jako před čtyřmi lety získal v nedávných volbách 97 procent hlasů. Oficiální výsledek dnes oznámila egyptská volební komise. K volebním urnám minulý týden přišlo jen 41 procent voličů, což je méně než při poslední volbě prezidenta.

Sísího vítězství bylo již nějakou dobu prakticky jisté, neboť jediným protikandidátem v prvním kole konaném od 26. do 28 března byl jeho stoupenec Músa Mustafa Músa. Všichni, kteří by teoreticky mohli Sísího znovuzvolení ohrozit, své kampaně na začátku roku zastavili.

Hlavní vyzyvatel současné hlavy státu byl zatčen a manažer jeho volebního štábu byl zmlácen, napsala agentura Reuters. Další osobnosti stáhly své kandidatury po stížnostech na zastrašování. Volební komise dnes uvedla, že hlasování bylo svobodné a spravedlivé.

Volební účast byla nakonec o šest procent nižší než v roce 2014 i přes úsilí úřadů zajistit, aby k urnám přišlo co nejvíce voličů. Někteří uvedli, že jim za odhlasování byla nabízena odměna ve formě peněz nebo potravin, ale neprozradili, kdo jim odměny nabízel. Státní média prezentovala neúčast ve volbách jako zradu vůči Egyptu.

První Sísího mandát provázely represe vůči odpůrcům a také razantní ekonomické reformy, které podle Reuters životní situaci většiny Egypťanů zhoršily. Země také čelí povstání radikálů napojených na tzv. Islámský stát na Sinajském poloostrově, kde prudce vzrostlo napětí po sesazení prezidenta Muhammada Mursího z nyní zakázaného Muslimského bratrstva v roce 2013.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1