Situace v severním Iráku se stabilizuje. Prezident Kurdistánu už nebude kandidovat

ČTK, urm

Prezident iráckého Kurdistánu Masúd Barzání, kterému za tři dny vyprší mandát, ho prodlužovat nebude, přestože parlamentní a prezidentské volby, které se měly v autonomii konat 1. listopadu, byly odloženy. Datum nových voleb zatím stanoveno nebylo kvůli sporům mezi Irbílem a Bagdádem v souvislosti s kurdským referendem o nezávislosti. Pravomoci kurdského prezidenta budou mezitím rozděleny mezi parlament, vládu a soudy v autonomii. S odkazem na sdělení nejmenovaného představitele Kurdistánské regionální vlády o tom informovala agentura Reuters.

Barzáního rozhodnutí přichází několik týdnů poté, co se Kurdové v autonomii a několika sporných regionech vyslovili pro nezávislost. Bagdád však označil hlasování za protiústavní a krátce nato vyslal do sporných regionů armádu, aby z nich vytlačila kurdské síly.

Barzání v sobotu poslal dopis kurdskému parlamentu, ve kterém popsal, jak by měla prezidentská moc být rozdělena po jeho odchodu. Zatím není jasné, zda tento plán budou muset schválit zákonodárci.

Oslava republiky jako zájezd estébáků? Život a doba Miloše Zemana. Komentář Zdeňka Šarapatky

sinfin.digital