Skončí po smrti současného dalajlamy tento úřad? Tibetští buddhisté řeší, co dál

ČTK

jj

Tibetský duchovní vůdce dalajlama prohlásil, že po jeho smrti by mohl být jeho nástupce nalezen v Indii. V indickém exilu dalajlama žije od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě již 60 let. Nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1989 také v pondělním rozhovoru s agenturou Reuters varoval, že jakýkoli jiný nástupce jmenovaný Čínou nebude respektován.

Dalajlamu po staletí vybírali tibetští mnichové, kteří pátrali po reinkarnacích zemřelých duchovních vůdců. Podle současných čínských nařízení však musí Peking každého nového náboženského představitele úředně potvrdit.

Čtrnáctý dalajlama Tändzin Gjamccho již dříve vyslovil přesvědčení, že nebude v Číně znovuzrozen, pokud nebude Tibet svobodný. Později uvedl, že už by žádného nástupce mít neměl a že po téměř pěti stoletích je čas s tradicí skončit. Současně zdůraznil, že nikdo, včetně čínských úřadů, nemá právo vybrat jeho nástupce „pro politické účely“. Peking naopak už dřív dalajlamu varoval, že nemá právo opustit tradici reinkarnace.

Tropický Trump z Brazílie se potká s tím pravým. Vyřeší spolu Venezuelu?

sinfin.digital