Sláva, Haftar žije! Bez bývalého Kaddáfího generála se Libye ponoří zpátky do chaosu

Jitka Jeníková

Všichni už si chystali nekrology a v podstatě se jen čekalo, kdy přijde zpráva o tom, že libyjský generál Chalífa Haftar, se kterým se počítalo jako s vážným kandidátem na prezidenta, zemřel. Místo toho se muž, jenž velí armádě ovládající východní část Libye, ve čtvrtek vrátil do Benghází. Na záběrech libyjské televize sestupuje ze schůdků soukromého letadla v doprovodu uniformovaných důstojníků Libyjské národní armády. Kdo je Chalífa Haftar?

Někteří z těch, kdo s Haftarem spolupracovali, jej podle al-Džazíry popisují jako tvrdohlavého vojáka, jenž na politiku nemá čas. Mnozí se domnívají, že se pokusí v zemi znovu zavést autoritářský režim a jeho snaha o likvidaci celé řady ozbrojených skupin, které v Libyi působí, uvrhne zemi do ještě většího kolotoče násilí. Zda generál pomýšlí na to, že by se mohl stát novým Kaddáfím, nikdo neví. Zdá se, že spíše než v plukovníkovi se vzhlédl v současném egyptském prezidentovi Abdalfattáhovi Sísím. Jisté je, že knihu už Haftar napsal – jmenuje se Politický pohled na průběh změny vedené silou. Je sice už skoro dvacet let stará, ale zdá se, že autor minimálně z titulní myšlenky nepřestává čerpat.

Z biografických údajů je zřejmé, že je to v první i poslední řadě voják. Na svět přišel v roce 1943 ve městě Adždábíja na břehu Středozemního moře. V osmnácti letech nastoupil na vojenskou akademii v Benghází a v roce 1969 se účastnil Kaddáfího vojenského převratu, jenž ukončil vládu prvního a jediného libyjského krále Muhammada Idríse as-Sanúsího. V roce 1980 povýšil Kaddáfí Haftara na plukovníka a poslal ho bojovat do Čadu, kde se dostal o sedm let později do zajetí. Tam měl Haftar dost prostoru na přemýšlení a nejspíš to celé nebyl žádný med, protože poté, co se dostal na svobodu, zběhl z armády a s podporou CIA zformoval vojenské křídlo Národní fronty pro záchranu Libye (NFSL). Ta si nekladla o nic menší cíl, než svrhnout Kaddáfího a jeho režim.

ANALÝZA: Atomový Kim vyhrál summit Korejí. S kontrolou jeho slibů si nikdo hlavu neláme

sinfin.digital