Slovenské protesty neutichají. Za nové volby už ale protestuje méně lidí

ČTK

raz

Odhadem asi 2000 lidí přišlo dnes do centra slovenské metropole na demonstraci za předčasné volby jako řešení politické krize po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Účast na protestu byla mnohem nižší než na dřívějších podobných shromážděních, které ale organizovali jiní občanští aktivisté.

Nové volby po dosud nevyšetřené vraždě Kuciaka požadovala opozice a původně také nejmenší koaliční strana Most-Híd, která nakonec ustoupila a po demisi premiéra Roberta Fica se se zbylými dvěma vládními stranami dohodla na vytvoření nového kabinetu. Novým premiérem se stal místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie Peter Pellegrini, v jehož kabinetu zůstala většina ministrů předchozí vlády.

„Protestovat nestačí. Výsledkem jsou jen kosmetické změny. Jedinou skutečnou změnou bude nový stát a předčasné volby,“ řekl z podia spoluorganizátor demonstrace Matej Hložník z iniciativy Zlobím se. Dodal, že iniciativa dosud získala 80.000 z potřebných 350.000 podpisů pod petici za vypsání referenda za předčasné volby.

sinfin.digital