Slovenské volby: změnu chtějí všichni. Otázka je, zda řešení bude liberální, nebo radikální

Do parlamentních voleb na Slovensku zbývají dva týdny a situace je silně dynamická. Předvídat výsledky takřka nelze a hrozí patová situace. Dílem je to kvůli skutečnosti, že řada stran nemá dle předvolebních průzkumů jisté, že překročí pětiprocentní hranici. Klíčová teď bude mobilizace a především schopnost oslovit dosavadní nevoliče. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká sociolog Robert Klobucký s tím, že těchto nevoličů je přibližně čtyřicet procent. „Nejsem si tak úplně jistý, že jde většinově o lidi proevropské či liberální,“ dodává.

V letošních parlamentních volbách na Slovensku podle všeho posílí Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Kdo jsou její voliči? Jak byste je sociologicky charakterizoval?

Na rozdíl od minulých voleb se zdá, že jsou voliči Mariana Kotleby různorodější. Před čtyřmi lety – a ty charakteristiky budou platit i letos, jen to nebude tak jednoznačné – ĽSNS volili především prvovoliči. Ti se letos posunou o jednu věkovou kategorii výše. Mezi jeho voliče dále patří převážně muži a zároveň platí, že jsou jeho voliči oproti průměru méně vzdělaní. Pokud bychom mluvili o geografickém rozložení, a to je zajímavé, nelze tady identifikovat nějaký silný vzorec, který by poukazoval na to, že jsou voliči Mariana Kotleby výrazně více zastoupeni například v regionech, kde je silná romská komunita, chudoba nebo vyšší nezaměstnanost. Pokud to platí, tak jen částečně.

Jak byste jeho voliče charakterizoval na pravo-levé ose? Anebo jinak: kolik z nich se podle vašeho odhadu skutečně hlásí k něčemu, co bychom mohli označit za neofašistickou identitu?

Je nesporné, že ve vedení ĽSNS jsou lidé, kteří se k neofašismu explicitně hlásí, nebo ještě nedávno hlásili.

A pokud jde o voliče?

Mezi voliči jich bude malá menšina. Především je to pro ně v tomto ohledu pravicová protestní strana, která se vymezuje například proti přistěhovalcům, proti menšinám, proti liberálním hodnotám. Relativně velký úspěch této strany je daný kombinací několika faktorů. Velkou část lidí znechucuje především dlouholetá vláda Smeru a korupce s tím spojená. Zároveň lze říct, že bývalí voliči Smeru, kteří přecházejí ke Kotlebovi, jsou výrazně paternalističtí, což Kotleba v rámci své profilace výrazně akcentuje.

Prošel Blízký východ, teď českou Primu mění v CNN. „Nehodláme se podbízet,“ říká Tim Lister

sinfin.digital