Slovensko jako za Mečiara: Novinářům tam hrozí velké pokuty za to, že Británii nazývají Británie

ČTK, kris

Slovenským médiím či úřadům hrozí pokuta, konkrétně problémy hrozí deníkům či serverům píšícím o brexitu a vůbec o Británii. Výše pokuty může dosáhnout až 6 600 eur (asi 175 000 Kč) a to kvůli používání vžitého, avšak neoficiálního názvu země, namísto oficiálního Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

Pokutami hrozí médiím bratislavský Úřad geodézie, kartografie a katastru, který se odvolává na zákon z roku 1995, z počátků slovenské nezávislosti, kdy u kormidla moci stáli nacionalisté okolo tehdejšího premiéra Vladimíra Mečiara. A tento zákon praví, že standardizované geografické názvy jsou závazné pro tisk i úřady. Za nesprávné používání názvů smí úřad udělit pokutu až 3 300 eur, při opakovaném prohřešku dokonce dvojnásobek.

„Naším hlavním cílem je zvýšit informovanost. Nikoho jsme nikdy nepokutovali, ale jsme připraveni prosadit zákon," tvrdí šéfka úřadu Mária Frindrichová.

Pětiletého syna nechala u cesty a odešla s dětmi, které se udržely na nohou. Příběhy největšího hladomoru za desetiletí lámou srdce

sinfin.digital