Slovensko před volbami: Spojí se Směr s extremisty? Nastat by mohl i Zemanův scénář

Slovenská vláda v úterý podle očekávání ustála hlasování o nedůvěře. Podle slovenského politologa Marka Rybáře bylo vyvolání hlasování nesmyslným krokem, neboť Slovensko se nachází necelých šest měsíců před volbami. Jaké jsou základní trendy, které mohou výsledek voleb ovlivnit? Navzdory roztříštěné a nepřehledné politické krajině na Slovensku Rybář indentifikuje tři základní politické proudy: sociálně-konzervativní, krajně pravicový a liberální. Maďarské menšině naopak hrozí, že nebude poprvé od roku 1990 v parlamentu zastoupena. A přestože je v danou chvíli více otázek než odpovědí, Rybář nevylučuje povolební alianci Směru-SD s některou z extremistických formací.

Slovenská opozice se v úterý neúspěšně pokusila vyslovit nedůvěru vládě. Je za tím nějaké zásadnější přeskupování sil, anebo to považujete za standardní pokus opozice bez šancí na úspěch?

Podle mě to hlasování de facto nedává smysl. Slovensko je šest měsíců před parlamentními volbami, takže i kdyby se opozici podařilo vládě vyslovit nedůvěru, je skoro jisté, že by ji prezidentka Čaputová pověřila, aby zemi dovedla k řádným volbám. Navíc, pokud vládne kabinet v demisi, nemůžete odvolávat jednotlivé ministry. V zásadě jde tedy o politické gesto opozice, která o sobě prostě musí čas od času dát vědět. Přesto musím říct, že tomu úplně nerozumím. Je to jistě určitý způsob, jak mobilizovat své voliče, volby jsou ale až za šest měsíců, za tu dobu se toho stane ještě hodně.

Přesto, jak vidíte šance Směru, respektive aliance stran, které nyní tvoří vládní koalici?

Strašně těžko se to nyní odhaduje. Stranická scéna je mimořádně roztříštěná, což znamená, že ty volby jsou do jisté míry náhoda. Jako kdybyste hrál kostky, taky dopředu nevíte, co vám padne. Zlehčuji, jsou tam ale čtyři nebo pět nových stran, které mají reálnou šanci dostat se do parlamentu. Záležet bude také na tom, kdo se tam nedostane. Teprve pak se to bude skládat.

Čaputová přichází do paláce, rozjíždí se nová bitva. O pozice hrají Kiska, Fico i Maďaři

sinfin.digital