Smrt studenta drženého KLDR zahraje v USA na city, tvrdí analytik. Je to rozbuška pro Trumpa?

Eliška Kubátová

„Je to brutální režim,“ reagoval na smrt amerického studenta šéf Bílého domu Donald Trump. Otto Warmbier, který byl minulé úterý po roce a půl propuštěn ze spárů severokorejského režimu, zemřel včera večer. Smrt 22letého studenta tak ještě víc prohloubí napětí mezi USA a KLDR, které se v posledních měsících dá krájet. Podle amerikanisty Jana Hortnáta toho může Trump využít, aby americké společnosti dokázal, jak krutý severokorejský režim dokáže být. 

Otto Warmbier, kterého okolí popisuje jako milého nadějného studenta, měl rád dobrodružství. V mládí navštívil Ekvádor nebo Kubu a během poslední cesty po Číně v prosinci 2015 narazil na nabídku turistické kanceláře Young Pioneer Tours, která organizuje výjezdy z Číny do Severní Koreje. Pětidenní výlet do nejuzavřenější země světa se však změnil v peklo, které včera skončilo mladíkovou smrtí.

Dvaadvacetiletý student byl na letišti v Pchjongjangu zadržen 2. ledna 2016 v poslední den jeho pětidenní cesty. O tři týdny později Severní Korea oznámila, že studenta univerzity ve Virginii drží za „nepřátelský akt“ proti státu. Koncem ledna se pak Warmbier objevil na videu, kde se k činu přiznává a žádá o odpouštění.

Zemřel Otto Warmbier. Americký student, kterého KLDR nedávno propustila z vězení v komatu

sinfin.digital