Smsky agentů jako důkaz. Z Kongresu vypustili další zprávu o zaujatosti FBI vůči Trumpovi

ČTK

luš

Členové Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) projevovali předloni, tedy v roce prezidentských voleb v USA, zaujatost proti Donaldu Trumpovi. Uvádí to další zpráva z amerického Kongresu. Toto obvinění, vznesené dnes senátory z výboru pro vnitřní bezpečnost, podle agentury AFP přichází vhod prezidentovi, zapletenému do aféry okolo údajného tajného spiknutí s Rusy.

Zpráva zmiňuje skoro 50 000 krátkých textových zpráv, „esemesek“, které si vyměnili dva členové FBI, vyšetřující Hillary Clintovovou. Zprávy svědčí o jejich sympatiích k tehdejší prezidentské kandidátce demokratů, čelící „hrozbě“ v podobě Trumpova týmu, který se stal předmětem jiného vyšetřování.

Clintonová byla podezřelá z toho, že jako ministryně zahraničí v letech 2009 až 2013 používala soukromý e-mail i pro tajné dokumenty. Vyšetřování, které nakonec skončilo bez vznesení obvinění, přispělo k její porážce ve volbách. FBI souběžně vyšetřovala údajné spiknutí mezi Trumpovým týmem a Ruskem s cílem ovlivnit volby.

„Nové esemesky od FBI jsou bomba!“ zareagoval Trump na twitteru na zveřejnění zprávy.

FBI je v hledáčku republikánů, kteří úřad obvinili, že se všemi prostředky snaží dokázat, že Trump byl zvolen vinou nekalých tahů dohodnutých s Moskvou. „Hon na čarodějnice“ v podání FBI opět kritizoval Trump po zveřejnění kontroverzní a kritizované zprávy republikánských kongresmanů, obviňující vyšetřovatele ze zneužití pravomocí.

sinfin.digital