Snaha o normalizaci vztahů: Etiopie vysílá po dvaceti letech velvyslance do Eritreje

ČTK

mst

Etiopie po dvacetileté pauze vysílá do Eritreje svého velvyslance, informovala dnes státní televize Fana. Je to další krok v normalizaci vztahů dlouhá léta znepřátelených sousedních zemí. Etiopie a Eritrea neudržovaly diplomatické styky od roku 1998, kdy mezi těmito východoafrickými státy vypukla dvouletá válka a vzájemné vztahy následně zatěžoval vleklý hraniční spor.

Nedávno se nejvyšší představitelé obou států dohodli na obnovení diplomatických styků a otevření zastupitelských úřadů. Ve středu se po dvou desetiletích uskutečnil první let národních aerolinek Ethiopia Airlines do eritrejské metropole Asmary, uvedla agentura Reuters.

Obnovení diplomatických vztahů nastalo poté, co se úřadu v dubnu ujal etiopský premiér Abiy Ahmed, který okamžitě začal prosazovat reformy, včetně rychlého přijetí mírové dohody s Eritrejí. Představitelé obou zemí pak minulý týden v pondělí v eritrejské metropoli Asmara podepsali deklaraci, která oficiálně uzavřela pohraniční válku.

Etiopsko-eritrejský konflikt byl jedním z nejdelších v Africe. Odhaduje se, že během něj zahynulo na 80.000 lidí. Boje sice v roce 2000 ustaly, ale obě strany udržovaly podél sporné hranice vojáky.

sinfin.digital