Sociolog vyzývá Němce ke „zničení“ aut: Jsou jako droga. Je to naše chyba a selhání

Vyzývat Němce k tomu, aby úplně přestali jezdit autem, je něco podobného jako nutit Čechy, aby se kvůli záchraně planety vzdali piva. Německý sociolog Klaus Gietinger se na tento tenký led pustil. Ve své knize, která v Německu získala velkou pozornost, označuje vlastnictví osobního auta za druh drogové závislosti s podobně negativními důsledky pro společnost. Podle něj se budeme osobních aut prostě muset postupně zbavit.

Gietinger v knize Vollbremsung. Warum das Auto keine Zukunft hat… (Nouzové brzdění. Proč auto nemá žádnou budoucnost…)“ hraje na velmi citlivou notu. Ačkoliv Německo je světovým lídrem v boji za snižování emisí skleníkových plynů a chystá se postupně odstavit uhelné i jaderné elektrárny, v návrzích na omezení automobilismu už tamní politici zdaleka tak radiální nejsou. A není divu. V obecném povědomí Němců je auto nejen důležitým prostředkem ke „svobodě pohybu“, ale také společenským fetišem a především něčím, co je považováno za motor německé ekonomiky. Naši sousedé jsou tak možná ochotní vyměnit spalovací pohon za elektromotory, nikoliv ale drasticky omezit automobilismus jako takový. A to je ale podle Gietingera pokrytectví.

„Nemůžete si myslet, že jen vyměníte motor a miliony aut mohou pokračovat v jízdě,“ píše Gietinger. A nejde podle něj jen o to, že elektřina se musí někde vyrobit. Jde také o to, že elektromobilita sama o sobě nevyřeší problém se znečištěním planety, se zabíráním veřejného prostoru a další negativa spojená s automobilismem. Auta už není kam dávat, parkoviště zabírají místo, výběr daní od řidičů údajně nepokryje zdaleka všechny náklady na automobilový provoz.

Český Vogue na prodej? O převodu licence jedná s Bakalovou Economií

sinfin.digital