Sopka, která donutila spolupracovat Severní Koreu a Západ

Info.cz

Vapadá mírumilovně. Rostou tu borůvky, jsou tu nádherné prameny a poskytuje úžasný výhled na Nebeské jezero. Před tisícem let způsobila jeden z největších sopečných výbuchů, jaké lidstvo pamatuje. Teď donutila hrdé Severokorejce přiznat, že potřebují radu. Vedení země kvůli otřesům v posvátné hoře přizvalo i zahraniční návštěvu z nepřátelských států.

Pektusan je sopka, která stojí na hranici mezi Čínou a Severní Koreou. Když se před 1000 lety sopka probudila, byl to jeden z největších výbuchů, který lidská historie pamatuje. Pěticentimetrové kousky lávy tehdy dopadaly až na tisíc kilometrů vzdálené pobřeží Japonska. Když severokorejští vědci zaznamenali malá zemětřesení pod vulkánem mezi lety 2002 a 2005, velmi je to znepokojilo. Rozhodli se proto dění prodiskutovat se západními vědci, kteří mají s podobnými jevy více zkušeností, informoval server New York Times.

Výsledkem je jedinečná spolupráce s vědci, kteří pochází z nepřátelených zemí. V roce 2013 se setkali vulkanologové ze Spojených států a Británie společně se severokorejskými vědci, aby prozkoumali, co se v sopce děje. Snahy přinesly fascinující pohled do nitra dřímajícího obra, který kdysi pokryl prachem Korejský poloostrov.

sinfin.digital