Španělsko by mohlo Katalánsko řešit po vzoru Německa a Rakouska navrhuje unijní komisař

Info.cz

Řešením sporu katalánských separatistů a španělské vlády by mohlo být přiznání větších kompetencí Katalánsku po vzoru uspořádání Německa či Rakouska. Myslí si to komisař Evropské unie pro rozpočet Günther Oettinger, který sám před lety býval premiérem jedné ze spolkových zemí Německa. Oettinger to řekl v rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel. Doufá také, že Madrid začne s katalánským vedení o řešení krize jednat.

„Z německého pohledu bych si dovolil poradit, aby se soustředili na systémy evropských zemí, v nichž mají regiony vlastní ústavu a značnou část kompetencí co se týče rozpočtu, soudnictví nebo školství," uvedl Oettinger. Jeho rozhovor vyjde v nedělním vydání, citoval z něj například server německé televize n-tv.

Oettinger, který byl v letech 2005 až 2010 zemským premiérem Bádenska-Württemberska, navrhl jako příklad, který se osvědčil, německý či rakouský model. V těchto státech mají jednotlivé spolkové země vlastní ústavu a vysoký stupeň autonomie. „Tento model by mohl pomoci v konstruktivní debatě v případě Katalánska," navrhl Oettinger.

Dívka, kterou mučili džihádisté. Poradce Macrona. Nejlepší rozhovory ze zahraničí roku 2017

sinfin.digital