Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Španělsko má zjednat pořádek ve Středomoří. Zachraňovat migranty umíme, boj s pašeráky ale pokulhává

Španělsko má zjednat pořádek ve Středomoří. Zachraňovat migranty umíme, boj s pašeráky ale pokulhává

Španělsko převezme od Itálie velení nad operací Sophia, kterou vede Evropská unie ve Středomoří proti pašerákům lidí. Předávací ceremoniál se podle agentury ANSA uskuteční dnes dopoledne na námořní základně Taranto v jižní Itálii.

Španělsko povede námořní operace z paluby lodi Cantabria pod vedením kontradmirála Javiera Morena Susanna. Členské státy EU na operaci Sophia vyčlenily 11 lodí a šest letadel, uvedla agentura ANSA. Podle agentury EFE bylo od zahájení operace zatčeno přes 100 osob podezřelých z pašeráctví lidí a zachráněno kolem 40.000 migrantů.

Původním plánem operace Sophia bylo rozvrátit obchodní model pašeráků. S pátracími a záchrannými akcemi se počítalo jen na okraj. Mandát operace byl později rozšířen na uplatňování zbrojního embarga OSN na volném moři u pobřeží Libye a výcvik libyjské pobřežní stráže.

1080p 720p 360p
Taháme z moře magory, kteří věří blbostem. Chtějí všechno zadarmo, říká cestovatel Přibáň

"Co se týče záchrany lidských životů, Sophia funguje skvěle," řekl švýcarské agentuře SDA ředitel římského Institutu globálních studií Nicola Pedde. Naznačil tím, že původní poslání, boj proti pašerákům, pokulhává.

Kritici operace uvádějí, že pašeráci v jejím důsledku vypravují lidi na moře snáze a levněji. Místo dražších lodí ze dřeva či laminátu začali používat levné gumové čluny, přičemž počítají s tím, že lodě EU či humanitárních organizací osazenstvo chatrných člunů zachrání.

Podle britského odborníka na oblast obrany a bezpečnosti Petera Robertse jsou užívaná plavidla i letadla sofistikovaná. Letadla navržená k pátrání po jaderných ponorkách v severním Atlantiku tak hledají "malé gumové čluny u libyjského pobřeží". Roberts to pokládá za plýtvání zdroji.

1080p 720p 360p
Topícího se migranta musíme zachránit. Evropa se oplotila a teď se diví, říká člen Lékařů bez hranic

Co se týče výcviku libyjské pobřežní stráže, kritici tvrdí, že EU si neuvědomuje její provázanost s milicemi, které se na pašování lidí podílejí, a může tak pašerákům nevědomky nahrávat.

S libyjskou pobřežní stráží začala také spolupracovat Itálie, která regulovala činnost humanitárních organizací podílejících se na pátracích a záchranných akcích ve Středomoří.

Zvýšená aktivita libyjských pobřežních hlídek je podle agentury Frontex jedním z důvodů snížení počtu migrantů do Itálie minulý měsíc. Ten se v červenci snížil o 57 procent ve srovnání s červnem. Jako další příčiny uvádí Frontex zhoršení povětrnostních podmínek a ozbrojené střety znesvářených milicí u libyjského města Sabráta, které je hlavním "nástupištěm" uprchlíků mířících do Evropy.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1