Španělský soudce zrušil eurozatykače na uprchlé katalánské politiky

ČTK

mst

Soudce španělského nejvyššího soudu Pablo Llarena zrušil eurozatykače na uprchlé katalánské politiky, včetně katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta, které dříve sám vydal. Zároveň odmítl nedávný verdikt německého soudu, který umožnil vydat Puigdemonta do Španělska jen za zpronevěru veřejných peněz, ale nikoli za vzpouru. Informují o tom dnes španělská média.

Puigdemont verdikt soudce Llareny přivítal a vyzval k propuštění katalánských politiků, kteří jsou kvůli obvinění ze vzpoury ve vazbě ve Španělsku. „Dnes musíme ještě s větší razancí, než kdy jindy, žádat svobodu pro politické vězně a vězenkyně. Zrušení eurozatykače a žádost o vydání dokazuje chabost celé kauzy a ukazuje, že španělská justice se začala chovat jako evropská,“ napsal na twitteru Puigdemont.

Soudce Llarena zrušil eurozatykač a mezinárodní zatykač na uprchlé katalánské politiky, ale ponechal v platnosti zatykače národní. Dotyčným tedy stále hrozí zatčení ve Španělsku, jinak mohou cestovat, kam chtějí. Puigdemont se podle katalánských médií asi „za pár dnů“ vrátí do Belgie.

Jsem proti lichvě, podnikání Stuchlíka si nastuduji, říká exjednička ANO v Praze Nacher

sinfin.digital