Špinavý sionisto, volali v Paříži na filozofa. Sílící antisemitismus vyhnal Francouze do ulic

Milan Rokos

Společný pochod proti antisemitismu měl společnost sjednotit, na politické scéně ale vyvolal další spory. Zatímco krajně pravicové Národní sdružení na něj organizátoři nepozvali, krajně levicové hnutí Nepoddajná Francie se ho sice účastní, odsoudit útok na filozofa Finkielkrauta ale odmítá.

„Antisemitismus není názor, ale zločin. Týká se nás všech,“ píše se ve výzvě 14 francouzských politických stran k úternímu pochodu. Dnes na něj vyrazily politické špičky i tisíce lidí po celé zemi.

Francouze do ulic „vyhnal“ prudký nárůst antisemitských útoků. Ministerstvo vnitra informovalo, že v roce 2018 narostl počet antisemitských hrozeb a útoků o 74 procent, v minulém týdnu pak situace kulminovala.

Antisemitské nápisy a hákové kříže

Antisemité nejprve ořezali strom, který byl vysazen v Sainte-Geneviève-des-Bois na památku Ilana Halimiho, jehož zavraždil gang v roce 2006 kvůli tomu, že byl žid. Ve 13. pařížském obvodu pak někdo nakreslil hákové kříže na poštovní schránky s portrétem předloni zesnulé političky Simone Veilové a na výloze pařížské restaurace Bagelstein se objevil nápis Juden (německy židé).

U zastávky metra La Chapelle načmárali na zeď nápis „židovská svině“ a hned na několika místech v Paříži a okolí někdo nastříkal nápisy „Macron, židovská děvka“.

V úterý ráno, tedy v den pochodu proti antisemitismu, našli správci židovského hřbitova v Quatzenheimu na východě země 24 hrobů s nastříkanými hákovými kříži. Na místo se odpoledne vydal prezident Emmanuel Macron. „Podnikneme kroky, přijmeme zákony a budeme trestat,“ řekl prezident obyvatelům Quatzenheimu a zástupcům židovské obce po obhlídce poničených hrobů.

sinfin.digital