Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Špión FBI v Trumpově týmu? Neviděl jsem jediný důkaz, říká republikánský předseda sněmovny Ryan

Špión FBI v Trumpově týmu? Neviděl jsem jediný důkaz, říká republikánský předseda sněmovny Ryan

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan souhlasí s názorem vlivného spolustraníka Treye Gowdyho, že neexistuje žádný důkaz o tom, že by Federální úřad pro vyšetřování (FBI) do tehdejšího volebního štábu nynějšího prezidenta Donalda Trumpa poslal špiona. Informovala o tom dnes agentura AP. Trump FBI obvinil z toho, že úřad z politických důvodů a kvůli pomoci jeho demokratické sokyni Hillary Clintonové nasadil do jeho kampaně informátora.

Ryan se s Gowdym, který je předsedou sněmovního výboru pro dohled a vládní reformy, zúčastnili v květnu kvůli této aféře brífinku, který byl kvůli tajným informacím neveřejný. Gowdy po zasedání tehdy řekl, že je přesvědčen, že FBI dělal přesně to, co od něj Američané očekávají. Dodal také, že nevidí žádný důkaz, který by FBI usvědčoval z vyzvědačství.

Ryan nyní řekl, že Gowdyho úvodní hodnocení je přesné a že dosud neviděl žádný důkaz, který by názor jeho kolegy vyvracel. Dodal nicméně, že Kongres má v kauze ještě řadu otázek.

Informaci o možném ministerském špionovi zveřejnil časopis National Review. Upozornil přitom na žádost republikánského poslance Sněmovny reprezentantů Devina Nunese, oddaného Trumpova zastánce, adresovanou FBI. Nunese zajímalo, jaké má úřad zdroje při vyšetřování údajných ruských zásahů do volební kampaně.

Trump následně v květnu obvinil ministerstvo spravedlnosti, že v roce 2016 během kampaně k prezidentským volbám dosadilo do jeho volebního štábu špiona. Cílem mělo údajně být získání důkazů, které by Trumpa usvědčily z nelegálních kontaktů s Ruskem.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1