Spor o vypalování amazonských pralesů může poškodit český průmysl

Rakouský parlament ve středu zablokoval plánovanou obchodní dohodu mezi EU a sdružením jihoamerických zemí Mercosur (Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay). Důvodem je údajně antiekologická politika brazilského prezidenta Jaira Bolsonara. Zablokování dohody, která měla umožnit vznik největší zóny volného obchodu na světě, se přitom může výrazně dotknout i českých výrobců, zejména automobilek.

Dohoda, kterou Evropská komise dojednala s Jihoameričany po takřka dvacetiletém procesu letos v červnu, totiž počítá s výrazným snížením nebo dokonce zrušením cel, která dnes třeba v případě automobilů dosahují až 35 % z ceny vozidla. Cla by měla být výrazně snížena i u dovozu strojů a strojních zařízení, jejichž import z Evropy je nyní zatížen až dvacetiprocentní sazbou. V této oblasti přitom Česko jako výrazně industriální země může z dohody profitovat.

Dohoda je ale zřejmě pasé. Rakouští poslanci totiž ve středu drtivou většinou hlasů její přijetí zablokovali, čímž zavázali svou vládu, aby se postavila proti dohodě. A jelikož jsou k jejímu schválení nutné hlasy všech států unie bez výjimky, dohoda v navrhované podobě už schválena být nemůže.

Palička: Festival falešné solidarity. Dojímání se na sociálních sítích hořící Amazonii neuhasí

sinfin.digital