Spory mezi zeměmi NATO byly i v minulosti, ale svůj úkol aliance vždy plnila, míní Stoltenberg

ČTK

mst

Rozdíly v názorech mezi členy NATO neznamenají, že by Severoatlantická aliance nebyla schopna plnit svůj základní úkol, tedy společnou obranu členských zemí.  Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg řipomněl, že země aliance se ve svých pohledech mnohdy výrazně odlišovaly už v minulosti.

Schůzka, která je přípravou na blížící se červencový summit NATO, se koná v atmosféře nesouladu především mezi evropskými zeměmi a administrativou prezidenta USA Donalda Trumpa. Evropa chce například dál udržet jadernou dohodu s Íránem, od které se USA rozhodly odstoupit. EU i Kanada také ostře reagovaly na americké rozhodnutí uvalit cla na dovoz evropské a kanadské oceli a hliníku. Za absurdní američtí spojenci považují to, že USA krok zdůvodňují možným ohrožením své bezpečnosti.

Kroky americké administrativy by mohl se svými evropskými partnery v kuloárech dnešní a páteční schůzky probírat americký ministr obrany James Mattis. Diplomaté ale zdůrazňují, že spory okolo Trumpových kroků by přímo ministerskému jednání dominovat neměly.

Prezident Zeman póvlizuje, sprostý je záměrně, mluví poklesle a bez úcty, říká jazykovědec Oliva

sinfin.digital