Spravedlnosti pomohla ulice. Zatčení mladého herce vzedmulo v Rusku nebývalou vlnu solidarity

Představte si, že stojíte u metra, najednou přijdou čtyři těžkooděnci a dosti brutálním způsobem vás napadnou. Aby všeho nebylo dost, případ se dostane až k soudu, kde vás odsoudí na 3,5 roku do vězení za násilí vůči příslušníku Rosgvardije (překládáno i jako Rusgarda) a za škody, které jste jednomu z těžkooděnců způsobil. Soud přitom odmítne shlédnout záběry ze zatčení, které ukazují, jak vlastně celá událost probíhala a spolehne se jen na tvrzení dotyčných těžkooděnců. Zhruba takto podle všeho probíhal případ mladého herce Pavla Ustinova, který vyústil až v protesty různých skupin, od herců přes učitele až po tak neočekávatelnou skupinu, jako jsou kněží. Nezvyklá vlna solidarity s Ustinovem se rozjela natolik, že vlastně povinností každého, kdo v Rusku něco znamená, nebo si to aspoň myslí, a zároveň si chtěl zachovat alespoň nějakou míru popularity, bylo vystoupit na jeho obranu. 

Protesty zjevně zabraly. Prokuratura, která původně požadovala šest let vězení a ještě před několika dny trvala na hercově vině, najednou obrátila a namísto nepodmíněného trestu vystoupila s požadavkem, aby soud udělil trest, který není spojený s odnětím svobody. Podporu, byť jak to v jeho případě bývá již tradicí, poněkud svéráznou, vyjádřil i šéf samotné Rosgvardije Viktor Zolotov. Ostatně sama Rosgvardia vydala Ustinovovi pozitivní hodnocení. Podle mínění jejího šéfa by Ustinov zasloužil za svůj přečin nikoli trest odnětí svobody, ale pouze podmíněný trest.

Další z důležitých postav ruské politiky, Andrej Turčak, šéf Jednotného Ruska, případ označil za donebevolající nespravedlnost. Zdrženlivější Dmitrij Peskov pak prostě vyzval všechny, aby počkali na výrok odvolacího soudu. Zároveň také dodal, že je přesvědčen, že případ neovlivní důvěru občanů k Rosgvardiji. Nutno říci, že o této důvěře lze mít oprávněné pochybnosti. 

Tlak veřejnosti nakonec donutil státní moc ustoupit. Ustinov byl v pátek po sedmitýdenním věznění propuštěn na svobodu. Nesmí ale opustit město. 

Schmarcz: Akce radar aneb Když procházíš peklem ruské propagandy, nezastavuj

sinfin.digital