Stát chystá odvetu za pokutování českých řidičů v zahraničí. Posvítí si na doklady cizinců

Lucie Bednárová

zz

Česká republika přemýšlí o přísnějších podmínkách pro řidiče z jiných členských států EU, zejména z Německa, Francie a nejnověji také z Rakouska, kteří jsou na české území vysláni za prací. V kamionech by měli například vozit potřebné dokumenty v českém jazyce – podobně jako jsou k tomu nuceni čeští vyslaní pracovníci v cizině. Redakci INFO.CZ to potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která se koncem měsíce chystá o celé záležitosti jednat se svým rakouským protějškem. Zároveň její úřad čeká na výsledky analýzy, které napoví, zda se zavedení protiopatření vyplatí. Existují totiž obavy, že by odplata stejnou mincí mohla být spíše kontraproduktivní.

„Proti praktikám, které zejména vůči řidičům má Francie, Německo a nyní i Rakousko, bychom měli konat a oplatit je stejnou mincí,“ nechala se nedávno slyšet česká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Redakci INFO.CZ potvrdila, že její lidé nechávají nyní celou situaci posoudit Státním úřadem inspekce práce, a až budou mít v rukou výsledky jejich práce, rozhodnou se co dál.

Ministryně návrhem na zavedení protiopatření reagovala na překážky, které cizím vyslaným pracovníkům (včetně českých) kladou do cesty některé západoevropské státy. K nim patří zejména zmiňovaná Francie a Německo a v poslední době také Rakousko.

Kandidát na prezidenta Drahoš: Odmítám kvóty. Ekonomické migranty bychom měli obratem vracet

sinfin.digital