Státy s eurem si vyberou nového lídra. Co to znamená pro unii? Pohled Igora Záruby

Igor Záruba

O post hlavního vyjednávače států se společnou měnou se dnes poperou lehčí váhy, slovutnější uchazeči vypadli předem. Poznámka Igora Záruby

Portugalec, Lotyška, Slovák a Lucemburčan. Z této personální a národnostní sestavy vzejde dnes persona, která povede v dalším období tzv. euroskupinu. Tedy spolek zemí, jehož společným jmenovatelem je to, že platí jednotnou měnou euro. Jde víceméně o symbolickou funkci, nicméně eurozemě představují drtivou položku v Evropské unii a mají v důležitých otázkách co říci stejně jako ten, kdo je na jednání zastupuje a řídí. Jean-Claude Juncker, dlouholetý lídr euroskupiny a úřadující předseda Evropské komise, by mohl vyprávět. Tím spíše, že do doby jeho mandátu se prolnuly finanční a dluhová krize, takže jednat bylo pořád o čem.

Výběr vrcholného představitele eurozóny přichází krátce po verdiktu o přesídlení Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA) a Evropské lékové agentury (EMA) z Londýna, jenž se chystá EU opustit, do Paříže a Amsterodamu. Rozdíl spočívá v tom, že zatímco v předešlém souboji se utkaly stěžejní velmoci unie na čele s neúspěšně se snažícím Německem, tentokrát se poperou viditelně lehčí váhy.

Česká televize není TASS. Rozumějet, Miloš Zeman? Komentář Zdeňka Šarapatky

sinfin.digital