Stín za ukrajinským prezidentem. O co jde oligarchovi Kolomojskému a jaká je role Ruska?

Oligarcha Ihor Kolomojskyj nepřestává ovlivňovat ukrajinskou politiku ani poté, co mu předcházející vláda zabavila banku a on sám odešel do zahraničí. Dnes se má situace zcela jinak: Kolomojský je zpět, o banku bojuje a je považovaný za muže, který stojí za novým prezidentem země. A co je pro mnohé největším překvapením, začal najednou opěvovat Rusko jako vysněného spojence pro Ukrajinu. Při trochu bližším pohledu se ovšem tyto činy nezdají tak překvapivými.

Pro současného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského představuje situace kolem Ihora Kolomojského, respektive jeho snahy o znovuzískání Privatbank (požaduje navíc ještě kompenzaci za svoje ztráty), opravdu náročný test. Je totiž více než zjevné, že se tento i u nás relativně dobře známý oligarcha nezastaví před ničím. Nevybíravý tlak vůči bývalé šéfce ukrajinské centrální banky Valerii Hontarevové, která byla zodpovědná za znárodnění Privatbank v roce 2016, i vůči bance jako takové tomu jen nasvědčuje. Zelenskyj je na jednu stranu považován za člověka, kterého Kolomojskyj protlačil na post prezidenta, ale zároveň nemůže jednat bez ohledu na vnější kontext.

Pro Ihora Kolomojského jsou dnes nepřáteli spíše než ukrajinská vláda či centrální banka Mezinárodní měnový fond (MMF) a západní diplomacie obecně. Nikdo totiž zrovna s nadšením nehledí na to, že by se ukrajinské pořádky měly vrátit do situace, kdy mají plnou kontrolu nad ekonomikou a politikou právě oligarchové. Nutno přitom říci, že na ustavování těchto pořádků se podílely všechny strany podobně, ať šlo o tzv. „prozápadní“ či „proruské“ prezidenty.

Uhde vzpomíná na disent i listopad: Proč se Kundera nevrátil z Francie a v čem selhal Havel?

sinfin.digital