Stotisícová demonstrace proti Orbánovi: Zorganizoval a zaplatil ji Soros, tvrdí premiérova kancelář

ČTK

raz

Maďarská vládnoucí strana Fidesz ostře vystoupila proti účastníkům sobotní protivládní demonstrace, které se v centru Budapešti zúčastnilo na 100.000 lidí. Šéf kanceláře premiéra Viktora Orbána Antal Rogán dnes protest označil za "politický bleší cirkus" a obvinil amerického finančníka maďarského původu George Sorose, že celou akci zorganizoval a zaplatil. Informovala o tom agentura APA.

Do ulic metropole vyšly v sobotu desetitisíce lidí na výzvu ze sociální sítě Facebook a požadovaly mimo jiné změnu volebního zákona, větší nezávislost médií a přepočítání hlasů z nedávných parlamentních voleb. V nich Fidesz výrazně uspěl a společně s koaličními křesťanskými demokraty obsadí 134 ze 199 křesel v parlamentu. To mimo jiné znamená, že Orbánova strana uhájila dvoutřetinovou ústavní většinu.

Rogán dnes řekl, že za demonstrací stojí filantrop Soros, který se podle něj nechce s výsledky voleb smířit. Finančníka Sorose premiér Orbán dlouhodobě vykresluje jako jednoho z největších škůdců Maďarska, který je příznivcem nekontrolované migrace do Evropy. Sorosovo jméno bylo i důležitou součástí předvolební kampaně.

sinfin.digital