Stovky radikálů, které můžou kdykoliv udeřit. Německo má rok po útoku na trh obavy z dalšího teroru

ČTK

raz

V Německu je nyní zhruba 720 islámských radikálů, kteří by podle bezpečnostních úřadů mohli spáchat teroristický útok. Skutečně vysoké riziko jich může představovat asi 40 procent z nich. Vyplývá to z dosavadních zkušeností bezpečnostních složek s novým systémem pro rozlišování radikálů. Informuje o nich deník Süddeutsche Zeitung a televizní a rozhlasové stanice NDR a WDR.

Systém nazvaný Radar-ITE vyvinul Spolkový kriminální úřad (BKA) ve spolupráci s psychology na univerzitě v jihoněmecké Kostnici. Na rozdíl od dřívějších a - jak se ukázalo - ne vždy spolehlivých metod, nevychází tento systém z toho, jak moc jsou sledované osoby věřící, nebo jaký mají světonázor, ale hlavně z toho, jak se skutečně chovají.

Systém nabízí několik desítek otázek týkající se života a chování sledovaných. Na základě analýzy odpovědí pak radikály rozdělí do tří skupin, podle toho, zda představují vysoké, zjevné nebo mírné riziko. Sledovací a další aktivity bezpečnostních složek se díky tomu mohou zaměřit především na ty nejnebezpečnější extremisty.

Útoků na muslimy bude přibývat. Hrozí, že zradikalizují i ty umírněné, varují odborníci

sinfin.digital