Strache, vrať se! Bývalého rakouského vicekancléře skandály nepoložily, mnozí ho mají za spasitele

Chtěl „prodat“ zemi Rusům, falšoval stranické účetnictví, uzavíral zákulisní obchody s loterijním byznysem a ve své sportovní tašce nosil značnou hotovost neznámého původu. To je jen malá část prohřešků, kterých se měl dopustit bývalý rakouský vicekancléř za stranu Svobodných Heinz Christian Strache. Přesto Stracheho značná část rakouské veřejnosti považuje za spasitele, který se stal obětí spiknutí nepřátel Rakouska. A volá po jeho návratu do politiky. 

Příběh bývalého rakouského vicekancléře a předsedy rakouské strany Svobodných (FPÖ) kromě jiného vyvolává otázku, na kterou dnes marně hledají odpověď politologové nejen v Rakousku, ale i v mnoha jiných zemích. Jsou pro voliče opravdu ještě důležité činy konkrétních politiků? Nebo se řídí hlavně tím, zda je jim politik sympatický?

Stracheho kauza ukazuje, že ti nejskalnější fanoušci jsou dnes svým oblíbeným politikům schopni odpustit snad i vraždu. Jeden příklad za všechny. Pokračující vyšetřování kauz, spojených se Svobodnými a jejich bývalým předsedou, přináší někdy až šokující zjištění o stranickém účetnictví. Celá řada finančních operací a převodů FPÖ probíhala takzvaně v hotovosti, což je u vládní strany poněkud podivné. A ani platby stranického předsedy přitom nebyly výjimkou.

Pečinka: Babiš teď musí válčit na dvou frontách. Abolice by mohla znamenat pád vlády

sinfin.digital