Studie ukázala, jak se KLDR snaží s raketami přelstít USA. Americká obrana má prý navíc vážné trhliny

Marek Hudema

Severní Korea pokračuje ve vylepšování úkrytů pro své jaderné střely, uvádí v pondělí zveřejněná zpráva amerického think-tanku Centrum pro strategii a mezinárodní bezpečnost (CSIS). Zároveň tato studie ukazuje, jak Severokorejci přemýšlejí o použití těchto zbraní. A Spojené státy nyní nemají systém, který by je varoval před odpálením těchto střel, uvádí deník The New York Times.

Studie zveřejněná na webu Beyond Parallel vycházející z komerčních satelitních snímků dokázala odhalit 16 severokorejských základen. Většinou jde o malé základny se skromným vybavením a s několika podzemními tunely, ve kterých parkují auta, z nichž lze odpalovat jaderné střely. V podzemních zařízeních jsou zřejmě pomocná vozidla, ze kterých mohou nosiče raket tankovat, doplnit raketu po vystřelení a které vezou nové hlavice.

Základna, která je většinou v úzkém horském údolí, má fungovat tak, že po vyhlášení poplachu či stavu ohrožení vyjedou z tunelů nosiče raket. Projedou dalším polopodzemním zařízením, kde je doplněno palivo a zkontrolovány technické systémy, a vydají se na předem určené místo odpalu. Po odpálení raket se posunou dále, na místo, kde mají sraz s pomocnými vozidly. Doplní další rakety s hlavicemi, a posunou se na místo dalšího odpalu. A tak dále. Tato taktika umožňuje jednotce pokračovat v činnosti i v případě, že jsou některá vozidla s raketami zničena.

Tajná zpráva OSN: Severní Korea jaderný program neukončila, porušuje tak dál rezoluce

sinfin.digital