Sultán Erdogan vyhrožoval NATO. Patří Turecko ještě stále do aliance?

Pavel Novotný

ANALÝZA | Vydíral, předváděl se nebo jen summitu NATO prostě vnutil vlastní agendu? Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan každopádně pohrozil, že bude vetovat alianční plány na obranu Pobaltí proti ruské hrozbě, pokud NATO neoznačí syrsko-kurdské milice YPG za teroristické. Toto ultimátum už Ankara odvolala. Zásadní otázka přesto zůstává: přispívá Turecko jako člen NATO k bezpečnosti v atlantickém prostoru? Jinými slovy: patří Ankara ještě stále do aliance? 

„NATO musí aktivně předcházet hrozbám teroristických organizací. Zcela nezbytně se musí přizpůsobit této nové výzvě. A my od spojenců očekáváme, že nás v zápase s těmito hrozbami energicky podpoří,“ prohlásil podle televize Al-Džazíra turecký hegemon ještě před odletem na alianční summit, který zkraje týdne proběhl v Londýně. Posléze pak k údivu, ba spíše rozhořčení stávajících partnerů naznačil, že je připraven použít právo veta při schvalování aliančních plánů pro Pobaltí, které NATO preventivně chrání před případnou ruskou agresí. „Pokud naši přátelé z NATO neoznačí za teroristy ty bojovníky, se kterými se potýkáme, pak je mi líto, ale my neodsouhlasíme žádný ze závěrů, který bude na summitu přijat,“ uvedl.

Již před časem to natvrdo (podle agentury Bloomberg) řekl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu. Ankara nemá žádné výhrady proti alianční dohodě o obraně baltských zemí, které se bojí Ruska. Chce ale od NATO cítit stejnou solidaritu při svém boji se syrskými Kurdy. Včera (4. prosince) Turecko podle očekávání svoji hrozbu odvolalo.

sinfin.digital