Summit V4 v Izraeli nebude. Polsko zrušilo svou účast kvůli sporům o výroky o holocaustu

ČTK

lup

Polsko kvůli údajným protipolským výrokům nejvyšších izraelských představitelů zrušilo účast na summitu visegrádské čtyřky v Jeruzalémě. S odkazem na vyjádření polského premiéra Mateusze Morawieckého o tom informovala polská tisková agentura PAP. Premiér Andrej Babiš následně uvedl, že summit jako takový kvůli absenci Varšavy nebude, uskuteční se jen dvoustranná jednání. Summit by se podle něj mohl konat v druhé polovině roku, až bude Česká republika skupině čtyř středoevropských států předsedat. Bratislava zase očekává, že se v Jeruzalémě uskuteční i společné setkání premiérů ČR, Maďarska a Slovenska.

Polsko se odmítlo summitu zúčastnit kvůli údajným protipolským výrokům nejvyšších izraelských představitelů. S odkazem na vyjádření polského premiéra Mateusze Morawieckého o tom informovala polská tisková agentura PAP. Varšava zároveň požádala, aby se dnes v Bruselu na okraj summitu ministrů zemí Evropské unie sešli šéfové diplomacií visegrádských států.

"Víceméně jsme se domluvili, že setkání V4 by mohlo být až v druhé polovině tohoto roku, kdy Česká republika má převzít předsednictví," řekl Babiš. Čeští zástupci podle něj měli v Izraeli program naplánovaný po většinu času mimo V4. Mimo jiné chce s místopředsedou vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karlem Havlíčkem prezentovat inovační strategii.

Babiš ještě čeká na telefonáty s premiéry Pellegrinim a Orbánem. "Cesty se změní na bilaterální jednání jednotlivých států a summit V4 s Izraelem nebude," doplnil.

sinfin.digital