Svědectví přímo z Wu-chanu: O svobodě pohybu rozhoduje barva v telefonu

Čínská studentka Rachel V. Chen v písemném rozhovoru pro INFO.CZ popsala, jak se žije lidem ve Wu-chanu, z něhož se s největší pravděpodobností rozšířila pandemie koronaviru do celého světa. Aby se nákaza znovu nevymkla kontrole, musejí obyvatelé města dodržovat přísná opatření.

Chen tvrdě hájí postup čínské vlády i místní samosprávy, otázkou zůstává, nakolik jsou její vyjádření ovlivněna autocenzurou, případně obavou z postihu při kritice režimu. Zároveň ale popisuje technickou stránku některých protiepidemiologických opatření, která jsou ověřitelná i z jiných zdrojů. Mezi ně patří i popis toho, jak čínské úřady kontrolují pohyb obyvatel pomocí barev ve speciální mobilní aplikaci.

„Nový koronavirus je už v našem městě pod kontrolou. Naše životy se postupně vrací k normálu, stále se ale obáváme nákazy od asymptomatických (bezpříznakových) pacientů,“ uvedla Chen. K tomu, aby se nákaza znovu nerozšířila, používá místní samospráva prakticky od vypuknutí pandemie systém, který údajně dokáže zachytit nakažené a včas je poslat do karantény. Obyvatelé jsou podle Chen přesvědčeni, že právě díky němu se Wu-chan při pandemii nejen dostal z nejhoršího, ale zároveň se dokáže ubránit i případné druhé vlně koronaviru.

Kdo bude těžit z krize? Je tady Babiš, a pak strany, které tu minulou nezvládly, míní Císař

sinfin.digital