Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Svoboda slova? Su Ťij obhajuje zatčení novinářů, kteří psali o masakru Rohingů

Svoboda slova? Su Ťij obhajuje zatčení novinářů, kteří psali o masakru Rohingů

Barmská vůdkyně a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij dnes obhajovala uvěznění dvou barmských reportérů pracujících pro agenturu Reuters a prohlásila, že jejich případ nemá nic společného se svobodou slova. Novináři, kteří byli minulý týden odsouzeni k sedmi letům vězení za neoprávněné držení tajných státních dokumentů, psali o tématu pronásledovaného muslimského menšinového etnika Rohingů. Su Ťij dnes nicméně na regionální konferenci Světového ekonomického fóra v Hanoji připustila, že barmská vláda mohla situaci v Arakanském státě obývaném rohingskou menšinou zvládnout lépe.

Z Arakanského státu na západě Barmy uprchlo kvůli násilnostem barmské armády během posledního roku do sousedního Bangladéše na 700.000 Rohingů. OSN operace barmské armády, které spustil útok rohingských povstalců na stanoviště policie v Arakanském státě loni v srpnu, označila za etnickou čistku.

Odsouzení novináři Ťjo Sou U a Wa Lone zdokumentovali případ masakru v rohingské vesnici Indin. Sedm barmských vojáků bylo následně odsouzeno k šesti až deseti rokům vězení. Jde o jediný případ, kdy barmská armáda přiznala, že vojáci Rohingy zavraždili.

eportéři byli zatčeni loni v prosinci poté, co se sešli se dvěma policisty, kteří působili v Arakanském státě, a byli obviněni ze získání důvěrných dokumentů. Novináři ale před soudem vypověděli, že listiny jim těsně před zatčením podstrčili sami policisté. Tuto výpověď překvapivě potvrdil jeden ze svědků, policista Mou Yan Nain. Rozsudek kritizovaly Spojené státy i řada dalších zemí a organizace pro lidská práva. Evropská unie vyzvala k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění novinářů.

Su Ťij ale při svém dnešním vystoupení v Hanoji veškerou kritiku odmítla a zdůraznila, že reportéři porušili zákon. „Zajímalo by mě, kolik lidí si skutečně přečetlo rozsudek, který nijak nesouvisel se svobodou slova, ale týkal se ochrany státního tajemství,“ reagovala Su Ťij na dotaz médií o dvou reportérech agentury Reuters. „Věříme v právní řád, mohou se odvolat a ukázat, proč byl rozsudek špatný,“ poznamenala barmská vůdkyně.

Su Ťij nicméně přiznala, že postup úřadů v oblastech obývaných Rohingy nebyl zcela správný. „Podívám-li se zpět, situace se mohla zvládnout jinými způsoby lépe,“ uvedla. „Jsme ale přesvědčeni, že v zájmu dlouhodobé bezpečnosti a stability musíme být spravedliví ke všem stranám. Nemůžeme určit, koho bude právní řád chránit,“ dodala barmská vůdkyně.

Vláda nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij čelí rostoucí kritice ohledně útlaku Rohingů. Převážně buddhistická Barma Rohingy neuznává jako etnikum. Považuje je za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1