Svržený ukrajinský prezident Janukovyč promluvil z exilu. Odmítl vinu za anexi Krymu a obvinil Porošenka

ČTK

lup

Bývalý proruský prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč na tiskové konferenci v moskevském exilu odmítl všechna obvinění, kvůli kterým byl minulý měsíc v Kyjevě v nepřítomnosti odsouzen ke 13 letům vězení za vlastizradu a napomáhání agresivní válce Ruska proti Ukrajině. Odsuzující verdikt podle něj "nadiktoval" nynější (ukrajinský) režim, rozhodnutí "nemá nic společného se zákonem" a "vše je postaveno na lži a nenávisti".

Janukovyče před pěti lety svrhla lidová revolta v Kyjevě, která v zemi nastolila prozápadní režim. Následovala ruská anexe Krymu a vypuknutí ozbrojeného povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny, kde si konflikt s vládními vojsky dosud vyžádal více než 10.000 mrtvých.

Janukovyč dnes podle agentury TASS oznámil, že jeho právníci poslali ukrajinským vyšetřovatelům dokumenty, které prokazují, že ztrátu Krymu zavinilo současné vedení Ukrajiny. Tvrdil také, že stávající prezident Petro Porošenko nemůže dosáhnout na jaře svého znovuzvolení do vrcholné funkce bez zfalšování voleb. Jako "nepřípustné vměšování státu a politiků do církevních záležitostí" Janukovyč odsoudil Porošenkovo přispění k vytvoření národní pravoslavné církve, která se vymanila z podřízenosti Moskvě. To si podle Janukovyče nedovolil žádný z prezidentů v celých ukrajinských dějinách. Za nepřípustné a nedemokratické pokládá i případné stíhání opozičního předáka a podnikatele Viktora Medvedčuka, považovaného za blízkého Kremlu.

Novým ukrajinským prezidentem může být Volodymyr Zelenskyj, Porošenko i Tymošenková ztrácejí

sinfin.digital