Sýrie je na nohou. Uprchlíci z dobytých území se bojí msty, milice mezitím zabavují jejich majetek

bel

„Zabaveno“. Strohý nápis nastříkaný červeným sprejem na zeď, který však pro majitele domů v syrském Aleppu představuje konec veškerých nadějí. Dobře vědí, že jejich majetek se jim nejspíš už nikdy nevrátí. Letitý konflikt v Sýrii dospěl s dobytím kolébky povstání, města Dará, k symbolickému zlomu. Prezident Asad a jeho armáda si připisují v rychlém sledu úspěchy a ti Syřané, kteří žili na území ovládaném rebely, se bojí represí a msty. Například právě v podobě zabírání domů, jak o tom informuje agentura AP. Mimo domovy jsou přitom miliony lidí, kteří se nemůžou vrátit.

Jak uvádějí zahraniční zdroje, přibližně polovina syrské populace, která před válkou čítala 23 milionů lidí, byla vysídlena z původních obydlí. Drtivou většinu z nich představují sunnitští muslimové, kteří mnohdy byli mezi prvními, kdo se Asadovi postavil v roce 2011. Kolem šesti milionů Syřanů uteklo do zahraničí a 6,6 milionu zůstalo v Sýrii, ale nemůže se vrátit domů. Zhruba třetina z těchto lidí se nyní nachází na území v severní Sýrii, která jako poslední zůstávají pod kontrolou opozice – jde o provincii Idlíb. A pak o oblasti ovládanou tureckou armádou. 

„Vidím to na dlouho. Nebude to rok nebo dva, než se budeme moct vrátit,“ říká pro agenturu AP Hikmat, který pobývá v Džarábulusu na severu Sýrie spravovaném Turky. „Všechen náš majetek je pryč,“ dodává. Hikmat odmítá prozradit své příjmení, protože má strach o zbytek rodiny, který – jak věří – stále může pobývat na územích ovládaných syrskou armádou.

Počet vysídlených osob v Sýrii roste ruku v ruce s tím, jak se syrským vládním silám daří za vydatné pomoci Moskvy dobývat zpět území, které dočasně ztratily. Podle informací OSN se přinesl letošní rok zdaleka nejsilnější vlnu od vypuknutí syrského konfliktu před sedmi lety. I přesto, že syrská vláda vyzvala všechny vysídlence, aby se vrátili domů, vojenská vítězství často doprovází násilí, vyřizování si účtů a jednostranné zabavování majetku, což u uprchlíků budí oprávněné obavy.

„Obyvatelstvo je v pohybu. Ti Syřané, kteří přijali ruský protektorát a smířili se s diktaturou alavitské rodiny Bašára Asada, míří domů, kde si nejspíš užijí klidu, ovšem i totalitních praktik. Zbytek populace putuje na sever země, kde buď překročí hranice, zemře při syrsko-ruských náletech nebo přežije v turecké sféře vlivu. Uprchlíci v zahraničí volí podle podobného klíče, otevření odpůrci Asada se zpátky nepohrnou,“ popsal v pátečním komentáři aktuální vývoj analytik INFO.CZ Pavel Novotný.

sinfin.digital